Çadırınızın içinde oluşan yoğuşma-terleme nasıl önlenir?

Anasayfa Blog / Çadırınızın içinde oluşan yoğuşma-terleme nasıl önlenir?

Çadırınızın içinde oluşan yoğuşma-terleme nasıl önlenir?

image

Çadır için yüzeyinde ve özellikle de iç-üst kısmında yoğuşma-terleme, çoğu kampçının yaşadığı bir sorundur ve genellikle de önlenebilir!

Bu yazıda, yoğuşmanın neden oluştuğunu ve ardından nasıl önleneceğini basitçe açıklamayı umuyorum.

Çadırınızın içinde ilk kez yoğuşma yaşadığınızda, doğal olarak çadırınızın su sızdırdığını ve muhtemelen arızalı olduğunu düşüneceksiniz. Sonuçta, çadırınızın içi özellikle de tavanı neden bu kadar ıslak olsun ki?

Genellikle bunun bir sızıntı değil, bir yoğuşma sorunu olduğunu unutmayın. 

Durumun böyle olup olmadığını test etmenin en basit yolu, (kampa gitmeden önce ilk kullanım öncesi) çadırınızı evde kurup bahçe hortumuyla iyice sulamaktır.

Evde sızdırmıyorsa ancak kampta çadırın içi ıslak-nemli oluyorsa, yoğuşmanın nedenini araştırabilir ve bir sonraki akşam için sorunu çözebilirsiniz.

Çadırınızı evde ilk kez kurmak, yeni çadırınızı tanımanın harika bir yoludur. Evde kurmak, aynı zamanda, kampa gitmeden önce çadırla ilgili karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunu çözmeniz gerektiği anlamına gelir.


Bazı basit önlemlerle, çadır içindeki yoğuşmayı önlemeniz mümkün:

  • Nem oluşumunu önlemek için yapmanız gereken, çadır içerisinde hava akımı oluşmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için de gece yatarken çadır pencerelerini yeterli havalandırma için açık bırakın. Unutmayın! yoğuşmayı önlemek için, içerideki su buharının dışarıya çıkmasına olanak saplamak gerekir. Havalandırma penceresini bu şekilde açık bırakmak, soluduğunuz sıcak havanın çadırın içinden çıkmasını sağlarken, yoğuşma oluşumunu engeller ve çatıdan damlama olasılığını azaltır. Çadırda uyuyan birkaç kişinin, kapalı bir çadırda oldukça büyük bir su buharına neden olacak kadar soluduğunu unutmayın. 
  • Yağmurlu bir havada kamp yapıyor ve çadırınız klasik çift tenteli bir çadır ise, dış tentede bulunan germe iplerinden yararlanarak çadırınızı iç ve dış katmanları birbirinden ayrı konuma gelecek şekilde gerdirip sabitleyin. Bu işlem son derece önemlidir, sakın ihmal etmeyin. Çadırı dış tentesinden ipleri yardımıyla gerdirerek sabitlemek için sadece rüzgârlı hava olmasına gerek yoktur. Bu işlem çadır içindeki hava sirkülâsyonunun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini, dolayısıyla da yoğuşmayı-terlemeyi önleyecektir.
  • Islak giysileri çadırın içinden uzak tutun. Islak giysilerden buharlaşan nem, çatıda yoğuşmaya neden olacaktır.
  • Çadırınızın içinde yemek pişirmekten kaçının. Açıkçası, çadırın içinde herhangi bir alev-ateş olması tehlikelidir ancak bu aynı zamanda çadırın içini ısıtacak ve daha çok yoğuşma oluşmasına neden olacaktır.
  • Lütfen unutmayın, çadırlar öncelikli olarak sizin ısınmanızı sağlamak için tasarlanmamıştır. Ancak çadır sizi rüzgârdan, yağmurdan, böceklerden korumak ve size mahremiyet sağlamak için tasarlanmıştır. Sıcak kalmak için en iyi şey iyi bir uyku tulumu, termal iç çamaşırıdır.
  • Akarsu, göl veya deniz gibi suya yakın bir bölgede kamp yapıyorsanız çadırınızı suyun bulunduğu yerden biraz daha uzakta ve yüksekte kurmanızda fayda var. Gece soğuyan hava ile nem alçak bölgelere çökecektir. 



Yazar: instagram.com/sedatdurmus_pdr

07.10.2021