Çocukla Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Anasayfa Blog / Çocukla Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Çocukla Kamp Yapmanın Püf Noktaları

image

Çocukla Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Hayatınıza değer katan o insanla evlendiniz ve bir evladınız oldu. Sonra bir bakmışsınız ki yıllar geçmiş minik yavrunuz büyümüş. Bu aşamaya gelmeden önce çocuğunuzu doğada büyütmek istediniz mi?

İstediyseniz ya da hala yavrunuz minik adımlarını atıyorken onu doğanın mucizeleriyle büyütmek ister misiniz? Doğa size ve çocuğunuza neler sunuyor? Gelin birlikte öğrenelim.


Çocukla Kamp Kolay mı?

Buna cevabımız aslında evet. Çocuğun olsun da görelimciler.. Sizleri şimdilik bir kenara alalım. Doğada büyüyen çocukların sebep sonuç ilişkisini, şehirde ve sürekli kapalı ortamlarda büyüyen çocuklara göre daha iyi kullanabildiği araştırılmış bir gerçek. Sürdürülebilirlik kavramını ne kadar erken yaşta öğrenirlerse hayatlarına bir o kadar kolay entegre edebiliyorlar. Şunu da unutmamalıyız ki çocuklarımızın dünyanın geriye kalan kaynaklarına bizden daha çok ihtiyaçları var. Yani sizin kalan ömrünüz, muhtemelen çocuğunuzun kalan ömründen daha kısa. Hal böyleyken çocuğunuza kaynakların nasıl tüketileceği bilincini gerçek doğada öğretmeniz gerekiyor. Bu bilgiyi okulda öğrenip gerçek hayatına geçirmesi bir hayli zaman alabilir. Peki bir çocuk kıt kaynağı tüketmenin bilincine nasıl varabilir?


Bilinçli Enerji Tüketimi

Kamp hayatı bunun için biçilmiş bir kaftandır. Doğal hayatın sunduğu organik yaşamla güneşin doğuş ve batış sürelerine yönelik uyuma, uyanma mekanizması sizi kontrolü altına alır. Böylece bilinç altında yapay ışığa bağımlı olmayan günlük bir rutini oluşur. Ayrıca sırf evde olduğu için can sıkıntısından yemek yemek yerine, doğada gerçekten acıktığında yemek yemeyi alışkanlık haline getirir. Böylelikle kamp yaparken yemek hazırlamanın, hatta ve hatta gıdaya ulaşmanın zorluğu ile ilgili bilgi sahibi olur.  Hem atık bilinci gelişir. Hem de yiyeceği kadar yemek yapma konusunda deneyim elde eder. Fazla yapılmış yemeğin ise doğada ki canlılar için ayrıldığını da öğrenir. Böylelikle bilinçli bir geri dönüşümcü yetiştirmiş olursunuz.

Kaliteli Vakit Kullanımı

Güneşin doğal enerjisiyle planladığınız gününüz daha verimli geçer. Tabiri caizse gündüz gözüyle yapılan aktivitelere yönelik oyunlar geliştirirsiniz. Böylelikle daha planlı bir uyku düzeni olur. Ayrıca ertelemezsiniz ve vazgeçmezsiniz. Kısaca anın tadını çıkarmak için daha çok aktivite peşinde koşarsınız.


Gece Rahat Uyur Mu?

Gündüz koşmuş, yorulmuş, oyun oynamış bir çocuk akşam mışıl mışıl uyuyacaktır. Eğer ki bir de özel bir tesise gittiyseniz komşu çocuklarıyla arkadaş olmayı öğrenerek daha çok paylaşım ağını, doğal yollardan bulabilir. Siz de böylelikle yeni insanlarla takılmanın ya da eşinizle dostunuzla sohbet etmenin tadını çıkarırsınız.

Yardımlaşmayı ve komşuluk kavramını öğrenir

Kampa giden bir çocuk, şehir hayatında bulamadığı bir çok geleneksel yapıyı kamp hayatında bulabilir. Kampta insanlar genelde birbirine “komşu” ya da “komşum” şeklinde hitap eder. Haliyle yardımlaşmanın da sıklıkla yaşandığı bir alandır. Çocuğunuz bir yabancıyla güvenle iletişim kurmayı ve yardımlaşmayı öğrenir. Bu sadece eksik getirilen eşyanın komşudan istenmesi şeklinde gerçekleşmez. Aynı zamanda çadır kurarken, karavanı iterken ya da arabadaki eşyalar taşınırken insanların birbirine güvenle yardım ettiğini görür ve öğrenir.

Daha Az Eşya Kullanımı

Kampa giderken gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri almanız gerektiğini bilir. Fazla oyuncağa alışmış ya da ekran bağımlılığı yaşayan çocukları doğal yoldan uzaklaştırmanın etkili bir yoludur. Belki ilk kampta zorlanacaktır. Fakat ısrarcı ve azimli bir ebeveyn iseniz, aynı zamanda öğretici bir anne-baba olmak istiyorsanız bu ekip çalışmasını çocuğunuzdan esirgememelisiniz.


Çocuk Oyunları Öğrenir

Kısıtlı imkanlarla, kısıtlı bir grupla oynanan bazı oyunları öğrenerek hayal dünyası genişler. Hayatın ağırlıklı olarak dijitale dönüştüğü bir dünya da gerçek manada koşturmayı, düşmeyi, kalkmayı, heyecan duymayı bilir. Yenilmenin doğallığını, kazanmanın çok da mühim olmadığını, oyun oynamaktaki amacın sadece eğlenmek ve öğrenmek olduğu algısıyla çocuk büyütmeyi hangi anne baba istemez ki?

Kamp dönüşü çocuğunuza gördüğü dikkat çekici şeyleri sorarak ya da diğer çocuklarla bir sonraki sefer oynamak istediği oyunları öğreterek merak ve istek uyandırırsanız, algısını kampa yönelik beslemiş olursunuz. Ayrıca şehir hayatında karşısına çıkma ihtimali düşük olan hayvanı görmesi, onunla temas etmesi ya da onu beslemeye çalışması insan dışındaki varlıklara karşı olan merhamet gelişimine katkı sağlar. Ayağa toprağa değen, merakla ve heyecanla büyüyen bir çocuğun topluma kazandırılması demek yok olmayan bir değer demektir.

Sağlıkla ve doğada kalın.

Yazar: carettamyclub

30.01.2022