Nedir Bu Kampçılık Meselesi?

Anasayfa Blog / Nedir Bu Kampçılık Meselesi?

Nedir Bu Kampçılık Meselesi?

image

NEDİR BU KAMP KARAVAN MESELESİ?

Son zamanların en gözde aktivitesi kamp… Asla yapamam diyen de ben zaten aileden kampçıyım diyende bu hobiyle pandemi sebebiyle tanıştı. Ülkemizde salgınla birlikte önem kazanan kamp meselesi nedir? Henüz değerli üniversite hocalarımız tezli öğrencilerine bu konuyu derinletmesine çalıştırmasa da biz şöyle bir değerlendirelim. Belki çocuklarımıza ilham kaynağı oluruz. Baştan belirtilelim ki yazımızın altına deneyim ve tecrübelerinizi çekinmeden yazın lütfen. Ne çılgınlıklar yaşanmış bilelim ve sonraki nesillere güzel hatıralar bırakalım ne dersiniz?


NEDİR BU KAMP?

Aslında bazı araştırmalara göre insanoğlu var olduğundan bu yana kampçılığın var olduğu biliniyor. İnsanların kısa süreliğine yer değiştirmesine bağlı olarak geçici olarak konakladığı, derme çatma yapılarda evinin dışında, çok da konforlu olmayan biçimde vakit geçirmesine kamp deniliyor. Piknikten ve kısa süreli doğa ziyaretlerinden farklı olarak gündüzü ve geceyi bulunduğu bölgede geçirmiş olması kamp yaptığı anlamına geliyor. İnsanlık tarihinde ilk örnekleri avcı toplayıcı toplumlarda görülüyor. Mevsimlik avlanma sezonlarında büyük hayvan kemiklerinden korunanları uyku alanları yaptıkları tahmin ediliyor.

Göçebe yaşamdan uzunca süre payını almış milletimiz için pek de yabancı olmayan bir konu aslında… Savaşlarda, ticarette gıda arayışlarında derken hayatlarının her döneminde aslında kamp yapmışlardır. Bedevi tüccarlardan tutunda Büyük iskender, Mete Han, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi büyük kıtalara ve ordulara hükmeden komutanlara kadar bir çok ulus, kamp kültürüyle iç içedir.

Günümüzde bilhassa teknolojinin gelişmesiyle keyfe keder bir etkinliğe dönüşen kamp meselesi insanların doğaya dönüşü ve şehir hayatından uzaklaşması için bir fırsat olarak görülmüştür. Özellikle ülkemizde 2000 yıllarından sonra dağcılık sporunun öneminin artmasıyla keyif amaçlı bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Kamp bir spor mudur? Tartışılır. Hobi olarak da kabul edilebilir. Temel amaç insanlara sunduğu katkılardır.


KAMPIN FAYDASI NELERDİR?

Aslında kamp faydası, başlı başına ayrı bir konu olarak ele alınabilir. Stresin daha az olduğu bir tatil anlayışı olarak düşünülebilir.

1) Rezervasyonsuz ve Zamansız Tatil: Aylar öncesinden rezervasyon yaptırmaksızın spontane gezebildiğiniz ve dilediğiniz yerde bir süre belirlemeden konaklayabildiğiniz dinlenme unsuru olarak düşünebilirsiniz. Bir döneme ya da mevsime bağlı olmaksızın her mevsimin popüler olduğu bir zaman aralığı olarak düşünülebilir. Herhangi bir zaman sizin tatile çıkmanız için biçilmiş kaftan olabilir. Aylar boyunca tatil zaman aralığını bekleyip, tatiliniz bittiğinde 1 yıl beklemiyor olmak bizce en güzel yanı…

2) Doğal Ortam, Doğal Işık ve Doğa: Yapay olmayan her şey… Bu konuda hakkında konuşmaya gerek bile yok. Gün ışığında soluduğunuz havaya kadar her şey dopdoğal ☺

3) Samimi Sosyalleşme Ortamı: Kendiniz gibi insanlara sosyal statü ayırmaksızın görünüşün son derece önemsiz olduğu samimi bir ortam hayal edin. Zamansız yenilen yemekler, koşuşturma olmadan yapılan kahvaltılar… Yetişmek zorunda olmadığınız akşam yemekleri… Her şey sizin özgür ve hür iradenize bağlı.

Peki eğer kalabalık bir aile iseniz size kamp yapmayı önerir miyiz? Aslında tam da size öneririz. Yukarıda saydığımız nedenlerin bir çoğu yetişkinler için. Peki ya çocuklu aileler.

ÇOCUKLA KAMPA GİDİLİR Mİ?

Elbette GİDİLİR?

Sokakta oynamaktan bir haber olan, çamur bilmeyen, kum bilmeyen, misket bilmeyen çocukların ne olacak hali düşündünüz mü? Yumurtanın hangi hayvandan çıktığını sadece hikaye kitaplarından öğrenen, maddi bir servetin içinde büyütmeye çalıştığımız, hep varlık gösterdiğimiz çocuklarımızın gelecekte hayatta nasıl var olacağını düşündük mü?


KAMP YAPMANIN ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALARI NELERDİR?

Güçlü bağışıklık sistemi, kazanılan yaşam becerisi, edinilen çevre bilinci, uyku süresinin güneşin doğuş ve batışına göre ayarlanması, spor ve egzersiz olarak etrafta koşturması, teknolojiden oldukça uzaklaşması, azla yetinmeyi öğrenerek fazlasına ihtiyaç duymadan yaşayabilecek hale gelmesi, keşif yeteneği, merak duygusunun gelişmesi ve daha sayılabilecek sayısız faydası…

Gerçek yaşam koşullarına hazırlanan çocukların iş hayatında daha başarılı olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Yukarıda saydığımız faydaları şehirlerdeki 3 ya da daha fazla odalı evlerinizde verebiliyorsanız ne ala… Fakat doğa, beton yığınlarının yapamadığı bir çok mucizeyi barındırıyor. Güvenli alanlarımızda konforla olan mücadelemize son verdiğimizde, doğadan gerçekten ilham aldığımızda hayatın gerçek amacını da anlamış oluyoruz aslında.

Daha Az Tüketim, Daha Çok Huzur.


Sınırsız sayıda doldurduğumuz buzdolaplarımızı bir düşünelim? Soframıza yemediğimiz sayısız gıdayı koyuyoruz. Porsiyonlarımızı küçültmek yerine her geçen gün daha da fazlasını almak için daha çok çalışıyoruz. Tüm bunların yanında çocuklarımıza suyu ve enerjisi tükenmiş bir dünya bırakmaya hazırlanıyoruz. Binalarda unutulan komşuluklar ise cabası. Kamp alanında eksik olan bir çok şey için komşunuza gidebiliyor olmak çok güzel bir duygu… Kampa gelirken almayı unuttuğunuz kahve komşunuzda var ve birlikte içilmek için sizi bekliyor. Komşunuzun unuttuğu ekmek ise sizde var. Herkes birbirinin eksiğini kapatırken belki de içinizde ki tüketim aşkından ziyade etrafınızdakilerin eksiklerini kapatmanın manevi mutluluğunu yaşıyorsunuzdur. İnancı, sosyal statüsü, maddiyatı, kıyafeti hiç önemli olmayan biriyle yardımlaşmanın mutluluğunu yaşamak için beklemeyin.

Uzun lafın kısasın neye inanırsanız inanın doğadan ilham alın.

Yazar: carettamyclub

30.11.2021