Türkiye’de Karavancılık Neden Gelişemiyor?

Anasayfa Blog / Türkiye’de Karavancılık Neden Gelişemiyor?

Türkiye’de Karavancılık Neden Gelişemiyor?

image

Ülkemizde karavan turizminin gelişememe nedenlerinden bazılarını sizler için listeledik. Buyrun.

 

1- Gelir düşüklüğünden kaynaklanan ekonomik sebepler.

Maaşların bu kadar düşük olduğu bu günlerde kira, elektrik, su, yakıt, yiyecek, giyecek derken bir karavan satın almak güzel, tatlı bir hayalden öteye geçemiyor.

2- Kamp kültürünün olmayışı.

 Yurdum insanı doğada olmayı sever fakat karavanla veya çadırda gezmek planları arasında değildir. Onun yerine ağaç altında mangalını yellemek güzel ve etkili bir faaliyettir. Bu durumda kamp-karavan sektörünün gelişmesi elbette beklenemez.

3- Karavanlar için ödenmesi gereken yüksek vergi tutarları. 

Karavancılar özellikle 5 yaşından küçük karavanlar için çok ciddi vergi ödemek zorunda kalıyor. Bu da karavan satışlarını ciddi şekilde etkileyen nedenlerden biri.

4- Karavan üreticisi firmaların sayısının az olması.

Çok sayıda üreticinin olduğu rekabetçi bir piyasada daha çeşitli modellerde ve ucuza karavanlar üretilebilir. Bu koşulların olmadığı piyasada karavanlar hem pahalı hem de sıradan tasarımlara sahip olur.

5- Karavanların pahalı olması.

Pahalı derken elbette fotoğraftaki gibi bir karavandan bahsetmiyoruz. Ülkemizde ortalama bir karavana sahip olmak için bile ciddi maliyetlere katlanmak zorunda kalırsınız.

6- Sektöre verilen desteklerin yetersiz olması 

Kampçılık sektörüne ve bağlantılı sektörlere verilen devlet desteklerinin yetersiz olması bu alanda girimciliği azaltıyor. Bu da sektörün gelişmesini yavaşlatıyor.

7- Pahalı da olsa otel tatilin tercih edilmesi.

Birinci maddede maddi imkansızlıklardan bahsettik fakat maddi imkanları yerinde olan vatandaşlarımız da yukarıdaki gibi bir tatili tercih etmek yerine lüks ve pahalı otel odalarında tatil yapmayı tercih ediyor. Bu durum da karavancılığın gelişmesinin önünde bir engel.

8- Karavancıların yolunacak kaz olarak görülmesi.

Esnafımız candır, severiz, sayarız. Fakat karavancı görünce o sevimli insan gider, yerine atacağı kazığın hesabını yapan bir insan gelir. Bu insan alışveriş yaptığınız manav da olabilir, konaklamak için girdiğiniz tesis yetkilisi de.

9- Güvenlik sorunları

Fotoğraftaki gibi bir kamp ortamında olmayı herkes ister biliyoruz. Fakat bu ülkemizde her zaman her yerde geçerli değildir. Özellikle bir kamp tesisi içerisinde park etmemişseniz güvenlik hususuna biraz daha dikkat etmeniz gerekir.

10- Medyada kampçılığın ve karavancılığın tanıtımına yeterince yer verilmemesi.

Televizyonlarda dönen şampuan reklamlarının 10’da 1’i kadar reklam dönse veya güzel bir kamu spotu hazırlansa her şey çok daha güzel olurdu.

11- Araç muayenelerinde ortaya çıkan zorluklar.

Karavan muayenelerinde standartların zorlanması ve çalışan personelin olumsuz tavırları insanı karavancılıktan soğutur.

12- Ekipmanlarının ve yedek parça problemi.

Bir otomobil satın alırken yedek parçasının kolayca bulunabilmesi önemli bir kriterdir. Aynı durum karavanlar için de geçerli. Karavan yedek parçası ve ekipmanlarının bulunmasının zorluğu karavan hayatını zorlaştırmakta.

13- Çalışanların uzun süreli izin problemi.

Özellikle çalışan kesimin uzun süreli izin alamaması ve karavan seyahatinin uzun süre gerektirmesi karavancılığın önünde bir başka engel olarak karşımıza çıkıyor.

14- Akraba yanı tatili.

Yurdum insanının bir diğer özelliği de tatilleri akrabalarının yanında geçirmeleridir. Ülkemizde tatil deyince uygun bir yerlerde dinlenmek yerine akraba ziyaretlerine gidilir.

15- Akaryakıt fiyatlarındaki pahalılık.

Karavancılıkta akaryakıt fiyatlarının pahalılığı önemli bir gider kalemi oluşturur. Bu da karavancılığın büyümesinin ve yaygınlaşmasının önündeki engellerden biridir.

16- İkinci elde değer kaybı.

Kişilerin kendi ihtiyaçlarına göre karavan tasarlatmaları nedeniyle kullanılmış olan karavanların değerinde önemli düşüşler olması ve karavan satışlarında yaşanan zorluklar.

18- Kamping tesislerinin yetersizliği.

Ülkemizdeki kamping tesislerinin fiziki koşullarının ve hizmet sunumlarının yetersiz olması. Aynı zamanda tüm yıl açık olmamaları karavan turizminin gelişmesinin önünde engel durumunda.

19- Karavanlara uygun fiziki alt yapının olmaması

Kapalı otoparklara rahatça park edememe problemi ve yolların bazı noktalarındaki üst geçitlerin yüksekliğinin karavan geçişlerine uygun olmaması.

20- Ve son madde.. Bu madde evliler için geliyor.

Eğer karavan hayatına uygun bir eşiniz yoksa karavan hayatını kesinlikle unutun :) 

16.05.2021